Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

11:06 π.μ.
Προτάσεις για τον Πολιτισμό στην Πόλη μας


Προτείνουμε:


  • Δύο εποχικούς κύκλους πολιτιστικών εκδηλώσεων κάθε χρόνο, με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών και εύλογο κόστος.
  • Ενίσχυση και επέκταση των επιτυχημένων πολιτιστικών δομών του δήμου που υπάρχουν ήδη. Ειδικότερα στο Δημοτικό Ωδείο και τις σχολές χορού:
α) Θα σταματήσουμε τη γραφειοκρατική αντιμετώπιση των καλλιτεχνών-παιδαγωγών που προσφέρουν έργο, ενώ θα στηρίξουμε τα αμιγώς καλλιτέχνικά κριτήρια για την πρόσληψή τους.
β) Θα απαιτήσουμε άμεσα την αδειοδότησή τους ώστε να μπορούν να χορηγούν τίτλους σπουδών.


  • Δημιουργία νέων πολιτιστικών δομών στο Δήμο μας΄, στο πλαίσιο της δικής μας αντίληψης για τον πολιτισμό που αξιοποιεί και ενισχύει τον πολιτισμό στη γειτονιά από τους ίδιους τους συμπολίτες μας. Θα εμπιστευθούμε τους νέους και θα τους δώσουμε την πρωτοβουλία για πολιτιστική δημιουργία (Πολυθεματικά φεστιβάλ νέων, Συναυλίες μουσικής κτλ).
  • Ίδρυση Πολυχώρου πολιτιστικής πράξης στο Δήμο μας, με πρότυπο τον παλιό εμβληματικό ΕΣΥΝ, ζωντανής κυψέλης συνάντησης, συνεργασίας και πολιτιστικής σν-δημιουργίας για τους συνδημότες μας.
  • Σύνδεση του Δήμου μας με τα καταξιωμένα φεστιβάλ και πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας μας με άξονα το Στρογγυλό, μοναδικό δείγμα και μνημείο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου. Παραδείγματα:
α) Εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών να συμπεριλάβουν στους αποκεντρωμένους χώρους για τις παραστάσεις  το Στρογγυλό.
β) Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, από τη νέα έδρα του στο ανακαινισμένο κτήριο ΦΙΞ, έργο και αυτό του Τάκη Ζενέτου, να προγραμματίσει εκδηλώσεις υψηλής αισθητικής στο χώρο του Στρογγυλού.

  • Δημιουργία Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Δήμο μας. Προσεκτικά σχεδιασμένα βήματα, αρχικά με ένα κύκλο μαθημάτων και στη συνέχεια, εφόσον αγκαλιάσουν το θεσμό οι δημότες, και με δεύτερο κύκλο.





    • O Πολιτισμός στην πόλη μας
    Ένα σύγχρονο κράτος, σε όλα τις βαθμίδες διοίκησης (κεντρική, περιφερειακή και τοπική), προσφέρει πολιτισμό στους πολίτες όταν τους εξασφαλίζει στοιχειώδεις όρους για αξιοπρεπή εργασία και διαβίωση. Στη χώρα μας, όμως, με το ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, τους χιλιάδες ανασφάλιστους, άστεγους και νέους που μεταναστεύουν μαζικά σε αναζήτηση εργασίας, με τη διαλυμένη δημόσια υγεία και την υποβαθμισμένη παιδεία, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μιλούν οι κρατούντες για πολιτισμό.

    Στο Δήμο μας, η πολιτιστική πολιτική που ασκήθηκε από την απερχόμενη δημοτική αρχή δεν διέφερε σε τίποτα από την επικρατούσα λογική στην πλειοψηφία των δήμων της χώρας: έριξε το βάρος στον αγοραζόμενο πολιτισμό. Λειτούργησε, δηλαδή, ως αντζέντης επώνυμων καλλιτεχνών (που διέθεταν συχνά προοδευτικό πρόσημο).
    Ο πολιτισμός-εμπορικό προϊόν είναι ο εύκολος δρόμος, αρκεί να υπάρχουν χρήματα (στην περίπτωση μας τα χρήματα των δημοτών). Εξασφαλίζει φήμη, εκλογική πελατεία και άλλοθι προοδευτικότητας σε αυτούς που την ασκούν, ενώ τους αφήνει ανενόχλητους να υιοθετούν τις πιο νεοφιλελεύθερες πολιτικές στο δήμο τους.

    Η δική μας αντίληψη για τον Πολιτισμό στην Πόλη διαφέρει ριζικά. Είναι προφανές ότι η τοπική πολιτιστική δημιουργία και οι συντελεστές της πρέπει να αποτελούν πρωτεραιότητα, χωρίς να αποκλείονται και οι συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες. Αυτή η απόφαση δεν υιοθετεί τις ευκολίες του πολιτισμού-εμπορικού πρϊόντος και απαιτεί δουλειά σε βάθος χρόνου, με υπομονή, επιμονή και δημιουργική φαντασία. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία αυτής της πολιτιστικής πολιτικής είναι να κερδίσει ο δήμος την εμπιστοσύνη των πολιτών, όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, τους οποίους καλούμε να συμμετάσχουν ενεργά στο χτίσιμο νέων πολιτιστικών δομών και δεδομένων στο Δήμο μας.

    Αυτή τη δύσκολη πρόκληση είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε. Για να υπάρχει και στην Πόλη μας πολιτισμός από και για τους πολίτες του Αγ. Δημητρίου.

  •  
  • Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Μιχάλη Κυριακίδη, μπορείτε να δείτε όλο το αρχείο για το ΕΣΥΝ Αγίου Δημητρίου εδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου